Gotujemy codziennie, więc niebagatelne znaczenia ma to, na jakim urządzeniu przygotowujemy posiłki, napoje.
Czy lepiej się sprawdzi płyta indukcyjna, czy gazowa?
Decydując się na płytę grzejną do zabudowy trzeba wziąć pod uwagę istniejące przyłącza (płyta indukcyjna wymaga trójfazowej instalacji elektrycznej, gazowa zaś instalacji gazowej, ewentualnie butli), styl życia i poniekąd pochodne od niego preferencje kulinarne.
Żyjesz intensywnie, posiadasz małe dzieci, masz mało czasu, który można poświęcić na gotowanie i utrzymanie czystości – w takim razie bardziej odpowiednia będzie płyta indukcyjna.
Używasz palników do przypiekania, korzystasz z emaliowanych, aluminiowych garnków i naczyń żaroodpornych – w tych przypadkach wybierz kuchnię gazową.
Jakie są różnice pomiędzy płytami indukcyjnymi i gazowymi?
Płyta indukcyjna wykorzystuje zjawisko indukcji elektromagnetycznej – ciepło powstaje nie w płycie, lecz w dnie naczynia. Jest bezpieczna (trudno się nią oparzyć), wygodniejsza od gazowej i niestety droższa. Wymaga stosowania naczyń z metali ferromagnetycznych (przyciągających magnes). Płyta indukcyjna posiada wiele przydatnych funkcji, np. system automatycznego zagotowania (po zagotowaniu zmniejsza moc, gotując na wolnym ogniu), opcja pauzy, gdy na krótko chce się przerwać gotowanie bez powtórnego ustawiania przy wznowieniu, timer, automatyczny wyłącznik pola, gdy np. przez określony czas płyta pozostaje wolna, przy wykipieniu. Czyszczenie płyty indukcyjnej polega na przecieraniu jej zwilżoną szmatką z delikatnym detergentem lub mleczkiem do płyt ceramicznych. Nie należy używać ostrych myjek. Przed planowaną brudną pracą należy płytę spryskać preparatem ochronnym.
Płyta gazowa daje energię ze spalanego gazu, jest tańsza w eksploatacji, wymaga za to więcej czasu przy gotowaniu i tego poświęconego na utrzymanie czystości i konserwacji. Ma mniejsze wymagania od płyty indukcyjnej jeśli chodzi o stosowane naczynia. Warto jeśli jest wyposażona w odcinanie dopływu gazu, gdy nie pali się płomień (np. przy braku iskry przy uruchamianiu, zdmuchnięciu płomienia lub zalaniu przez kipiące mleko), iskrownik w gałce pozwala zapalić i regulować wielkość płomienia jedną ręką. Palniki o podwójnych lub potrójnych wieńcach pozwalają na osiągnięcie wyższej mocy grzejnej.
ANMAR wykonuje meble dopasowane do sprzętu AGD różnych marek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz