Określony budżet, potrzeby i przyzwyczajenia determinują to, na jakim blacie będziemy pracować i który będzie ozdobą naszej kuchni.
Blat granitowy
To zdecydowany faworyt w kategorii trwałości. Nie da się go zaplamić, porysować, można na nim stawiać gorące garnki, tłuc mięso na kotlety – taki jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Granit ma tak małe pory, że nie trzeba go impregnować. Spośród blatów kamiennych jest najdroższy.
Blat marmurowy
Łatwo go zaplamić, nawet po zaimpregnowaniu. Marmur jest miękkim kamieniem.
Blat kompozytowy
Blat kompozytowy to mieszanka minerałów, żywic syntetycznych (np. poliester, akryl) oraz pigmentów. Ich trwałość jest porównywalna z granitowymi. Można je dowolnie formować, co pozwala uniknąć rys na łączach. Z kompozytu może też być wykonany zlew przechodzący płynnie w blat. Kompozyty zarówno matowe, jak też błyszczące są łatwe do utrzymania w czystości.
Blat szklany
Blaty ze szkła również wykazują wysoką trwałość, ale dużą różnicę temperatur wytrzymają tylko te ze szkła hartowanego, a nie klejonego, w których pomiędzy taflami szkła znajduje się folia. Wykazują mniejszą odporność na zarysowania niż blaty granitowe. Mogą być gładkie lub matowe, przezroczyste lub barwione. Lepiej nie rozbijać na nich mięsa tłuczkiem.
Blat z konglomeratów
Blaty z konglomeratu (kamienia syntetycznego) są mniej trwałe od granitowych, z kompozytu i szkła.
Wykonuje się je ze zmielonego marmuru lub granitu sklejonego żywicą poliestrową. Są odporne na wilgoć, wysokie temperatury i środki chemiczne, ich wadą jest łatwość zarysowania i mechanicznego uszkodzenia. Ponadto blaty z konglomeratu marmurowego dość szybko ulegają ścieraniu.
Blat metalowy
Najtrwalsze są z aluminium i stali kwasoodpornej. Stal niższej jakości łatwiej zarysować, trudniej ją wyczyścić, łatwiej się odbarwia i koroduje. Zaletą blatu metalowego jest to, że nie gromadzą się na nim drobnoustroje. Blat metalowy to wodoodporna płyta wiórowa lub MDF pokryta blachą o grubości około 3 milimetrów.
Blat drewniany
Blaty drewniane nie są odporne na wysoką temperaturę, łatwo je zarysować, i są, w zależności od użytego gatunku drewna i zastosowanej metody impregnacji, rożnie odporne na wilgoć. Najlepiej jeśli będzie to blat klejony, a nie z jednego kawałka drewna, co zapobiegnie jego odkształceniom. Na blaty najlepiej nadają się merbau, tek, iroko, dąb. Bardziej popularne, ze względu na cenę, są blaty z drewna sosnowego, bukowego. Powinny być zaimpregnowane środkiem mającym atest do kontaktu z żywnością.
Blat laminowany
Blaty laminowane są niezbyt trwałe, co odzwierciedla ich cena. Krawędzie blatu należy zabezpieczać listwą metalową, akrylową, by opóźnić ich puchnięcie.
Utrzymanie czystości jest najłatwiejsze przy blacie granitowym, kompozytowym i laminowanym. Blat szklany i metalowy jeśli nie jest wytarty do sucha pozostawia zacieki. Blat z konglomeratu i drewna, gdy pojawią się na nim rysy, by przywrócić mu dawną świetność, można przeszlifować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz